en profil


en profil 1.0

van opzij gezien; vanaf de zijkant; van opzij

Algemene voorbeelden


Het zijn summier aangeduide mannen in een soort tweedelig werkuniform, een soort machinemensen en meer dan levensgroot; details die hen als individuen herkenbaar zouden maken ontbreken totaal. Ze tasten de begrenzingen van hun omlijsting af, bijvoorbeeld en profil met de armen diagonaal gestrekt. Of ze staan frontaal met horizontaal gestrekte armen en raken niet het kader net aan - misschien een verwijzing naar Leonardo da Vinci's constructie van een man in een cirkel.

NRC,

Zijn tanden staken als een muur naar voren, een stenen omheining, een wal, ze had hem nooit recht in het gezicht gekeken, zijn gezicht kende ze alleen van opzij, en profil.

Over de grens, Chaja Polak,

In de passage draaide hij zich in de heupen, zogenaamd om anderen niet te hinderen, maar in werkelijkheid om te genieten van zichzelf: en profil in al dat glas en en face in al dat glas, geheel man van de menigte, een man die er zozeer buiten stond dat hij er geheel mee samenviel.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Gabriël verschijnt dan in het midden en face en niet, zoals gebruikelijk en profil.

NRC,

'Wat vind jij?' Wat vind ik? Wat ik vind? Weet ik dat? Dat zoek je zelf maar uit! Mijn dreun op je linkeroog trof je onverwachts, ineens zat je en profil tegenover me. Die klap, dat had ik niet moeten doen. Van een klap komt een kus en die kus bepaalde de rest van mijn leven.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een aangezicht en profil
  • een beeltenis en profil
  • een foto en profil
  • een gezicht en profil
  • een portret en profil

Hij staat met zijn gezicht en profil op de achterste rij van die tweede foto en wordt in de nek gekeken door de zeventigjarige Piet Mondriaan.

NRC,

Wel weten we dat hij op het werk van Rafaël tegenhad dat je op door hem geschilderde gezichten niet kunt zien hoe lang de lijn is die van het oor naar het puntje van de neus loopt. Het profiel biedt daartoe natuurlijk de oplossing, maar dat bevredigende Picasso niet; in zijn kubistische portretten [...] schilderde hij het gezicht vol beweging en steeds veranderend, met meer aanzichten, en face, en profil, tegelijkertijd, en met wisselende schaduwen - precies zoals we een ander in de realiteit waarnemen.

NRC,

Van de samengevoegde delen lieten zij het meest karakteristieke aspect zien: een oog en face, een gezicht en profil, een stoelzitting in zijn totaal, dus in bovenaanzicht, enzovoorts.

http://www.museumkennis.nl/lp.rmo/museumkennis/i000339.html

Gedistantieerd maar intens speurend naar het hoe en wat bewoog hij zich naar het tafeltje toe, zichzelf verontschuldigend omdat hij zogenaamd niet meer op de benen kon staan van vermoeidheid. Om dit aannemelijk te maken, ook voor de wuiver, werd hij even een doodvermoeid man, ietsje krom in de schouders, het gezicht en profil, waarin veel oogwit vanwege een ijl hoofd, nu en dan even onvast ter been annex steun zoekend bij een stoelleuning.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Ze probeerde er een vloeiende reeks van te maken, waarbij de eerste foto, en profil, bewegend overgaat in de tweede, en zo verder, tot aan de laatste foto van het gezicht en face naar boven gericht.

NRC,

Avenue, was mijn eerste associatie terwijl ik keek naar de beeltenis en profil van de kunstenaar.

NRC,

De Amerikaan James Nachtwey, werkend voor het fotoagentschap Magnum, maakte er in juni vorig jaar een portret en profil van een door machetes verminkte Hutu.

NRC,

Uit bijna 30.000 World Press Photo-inzendingen werd zijn foto van de gehavende Hutu verkozen als dè nieuwsfoto van 1994. Een simpele foto zegt Nachtwey, die zeer verrast was door de uitverkiezing. "Een portret en profil, gemaakt tegen een lichte achtergrond."

NRC,

met werkwoord


  • en profil afbeelden
  • en profil fotograferen
  • en profil portretteren

En Hammett hield het met deze juffrouw, deze Lillian Hellman die en profil op het kaftje is afgebeeld, een zeventigjarige dame met een keurig opgeploft kapsel en een sterk gebogen neus, een perfect vals gebit, en een geamuseerde glimlach.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Het schilderij is ongeveer één meter dertig breed en één meter hoog. De hond vult vrijwel het hele oppervlak. Hij is en profil afgebeeld, staand, kijkend naar links.

NRC,

Net zoals Heldring gaat ook mijn voorkeur uit naar die ene foto van de oudere dame aan een ronde keukentafel. En profil geportretteerd, zien we hoe ze vol aandacht haar waaiers bekijkt.

NRC,

Te beweren dat Toscaanse villa's zo mooi zijn zoals Horn doet in de film La Ferdinanda, daar kan niemand zich een buil aan vallen. Het beste bewijs is de glossy cover van de Engelstalige catalogus, waarop de kunstenares en profil is gefotografeerd.

NRC,

  • en profil kijken naar iets
  • zich en profil laten bekijken

Een oude man en een jongen kijken en profil naar verleden en toekomst, een man van middelbare leeftijd kijkt de toeschouwer recht in het gezicht.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Camonier, eenmaal dichtbij, liet zich weer en profil bekijken en toonde een wit bepoederd gezicht waarin een groot, zwart omlijnd oog met potscherfblik.

Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

  • en profil staan

De tekening is in bruin waskrijt en het dier staat en profil, met één puntig oor en wijd opengesperde kaken vol blauwe driehoeken, ofwel tanden.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

  • iemand en profil zien
  • en profil te zien zijn

Haar belangstelling is blijkbaar gewekt, want na verloop van tijd gaat ze zodanig zitten dat ik haar en profil kan zien, en zij mij vanuit haar ooghoeken.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Vooral de gedichten van Li Tai Po maakten diepe indruk (Mahler maakte ze beroemd, afschuwwekkend componist met zijn sentimentele, triviale melodieën, de trots op zijn fraaie profiel; de enige man die op alle groepsfoto's en profil te zien is).

Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

De jonge schrijver keek naar opzij, je zag hem en profil, zijn ene oog loerde recht de camera in.

Liefdesmeer & andere verhalen, Chaja Polak,

met voltooid deelwoord


  • een en profil genomen foto

De keuze van de jury voor Nachtweys en profil genomen foto van het hoofd van een Hutu, die door stamgenoten met kapmessen is bewerkt, heeft [...] iets programmatisch.

NRC,